לידות עכוז
כשהתחלתי ללוות לידות לפני 19 שנה עדיין היו בצפון לידות עכוז וגינליות,
זה היה סוף עידן התמימות לגבי לידות עכוז. בשנים שלאחר מכן גדל משמעותית מספר הניתוחים הקיסריים בעקבות מצג עכוז, בגלל מחקר שהתפרסם בשנת 2000, שהראה כי מבחינת תוצאות מיילדותיות - ניתוח קיסרי עדיף על לידה וגינלית במקרה של תינוק במצג עכוז.
לאחר מכן התפרסמו מחקרים אחרים שהוכיחו קצת אחרת אבל לא זכו לאותו פרסום ותהודה, והנזק שעשה המחקר הראשון כבר נעשה ובגדול.
מאז נכחתי בארץ בלידות עכוז בריאות, אך רובן נעשו מחוץ לכותלי בתי החולים. מעט מהן בתוך חדרי הלידה בשיתוף פעולה עם צוות של רופאים נדירים ומיילדות מקסימות, המאמינים בכוחה של הלידה הטבעית גם כשהתינוק מגיע עם העכוז.
בשנים הללו נפגשתי עם מיילדות ממקומות שונים בעולם, כמעט כולן עם ניסיון בלידות עכוז וכולן כולן דיברו את אותה שפה – ללידת עכוז בריאה יש את הכללים שלה, כל חריגה מהכללים פוגעת בסיכוי הלידה להסתיים בשלום ומעלה את הסיכון לסיבוכים.
במרכזי לידה עצמאיים שהוקמו ע"י ארגונים אמריקאים באמריקה הצפונית וכן במדינות מתפתחות בהם התמותה סביב הלידה היא גבוהה נמצא שכללים אלו משפרים משמעותית את התוצאות לטובת לידות עכוז וגינליות.
עשרות מאמרים שקראתי שנכתבו ע"י מיילדות ורופאים מכל העולם המדברים על המכניקה של לידות עכוז, ועל התנאים אותם צריך לקיים לשם בטיחותן של לידות אלה – כולם חוזרים ומדגישים את אותן נקודות חשובות,
נראה שבבתי החולים בארץ, אפילו אלה שיחסית מעודדים לידות עכוז עוד לא הפנימו לחלוטין את חוקי העכוז.
מהם הכללים לפיהם פועלים ברחבי העולם בלידות עכוז??
1. HANDS OFF THE BREECH
זה אומר - לא לגעת,
מהרגע שהעכוז מופיע - עד שהראש בחוץ. מה זה לא לגעת? זה אומר לא לתמוך בפרינאום, לא לעשות לו עיסוי, לא לפתוח לאישה את האגן בשום צורה עם מניפולציות, לא לבדוק אותה וגינלית, בקיצור – לשבת על הידיים אם צריך.
השימוש בידיים יהיה רק אם יש צורך אמיתי לחלץ תינוק לאחר שנראה כי הוא אכן צריך עזרה.
כל נגיעה בתינוק הנולד עכוז עלול לגרום לו לזקוף את ראשו (האמור להיות מכופף קדימה כדי לעבור באגן בצורה החלקה ביותר - FLEXION). זקיפת הראש יכולה להקשות על היציאה שלו ולסכן אותו. לכן – לא נוגעים!
2. ההמלצה עבור היולדת היא תנוחת ברכיים נמוכה או זקופה או נשענת על הידיים – מבחינת המכניקה של לידות עכוז התנוחה הזאת תומכת בכפיפה הנכונה של ראש התינוק ובהתברגות נכונה שלו. כמו כן התנוחה הנמוכה מאפשרת לתינוק להיוולד בבטחה ללא מגע יד אדם.
3. מה שנכון לכל לידה נכון גם כאן – אוירה תומכת ומרגיעה, נטולת הפחדות, תעזור לאישה להיות רפויה ומשוחררת, להיפתח ולאפשר לתינוק להתברג בצורה המיטבית. סטרס הוא גורם מעכב ומפריע ועלול לגרום לסיבוכים בכל לידה.
האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה סבור שיש לאפשר לידה לדנית של עובר במצג עכוז בהעדר התווית נגד ולאחר שהיולדת קיבלה הסבר והביעה את רצונה והסכמתה לכך, ובתנאי שרופא מיילד בכיר בעל ניסיון ביילוד לדני של עובר במצג עכוז הינו זמין כדי לנהל את הלידה.
תכלס מה קורה בחדרי הלידה בארץ?
ברוב חדרי הלידה לא מוכנים לשמוע על עכוז. בעיקר לא בלידה ראשונה.
רוב הרופאים לצערינו אינם מנוסים בלידות עכוז.
ובחדרי הלידה הבודדים שכן ערוכים ללידות עכוז – 'מתנים' את קיום הלידה הוגינלית ב:
-
לידה על הגב
-
לידה בחדר ניתוח
-
אפיזיוטומיה - חיתוך חיץ
-
אפידורל
-
לעיתים יידרשו מהמלווים של האישה לצאת מהחדר בזמן הלידה
אף אחד מהתנאים הנ"ל אינו הכרחי עבור לידת עכוז באופן גורף.
אנו יכולות לשנות את המציאות!
-
לדרוש מהרופאים האמיצים שמיילדים עכוז לאפשר לאישה לנוע בחופשיות ולתינוק להיוולד בכוחות עצמו אלא אם כן הוא זקוק לעזרה.
-
לידה בחדר ניתוח מן הסתם לא תומכת באווירה רגועה ובנוחות של האישה (נראה אתכם יולדים על קרש חיתוך צר וקר עשוי נירוסטה), לא רק עם מצג עכוז.
-
כמו כן יש לדאוג שהאישה תהייה מלווה ע"י אנשים שהיא בוחרת בהם כדי שתוכל להרגיש נינוחה ובטוחה.
-
אם בכל העולם מיילדים עכוז בלידה על הברכיים (או על כיסא לידה) גם כאן זה אפשרי ואפשר להתאים את המנוברות שמיועדות לעזור לתינוק בעת הצורך גם לתנוחה הזאת.
-
לגבי אפיזיוטומיה - אין דבר בעולם שיצדיק חיתוך איבר מינה של אישה, מלבד מצוקה אמיתית של התינוק כאשר שינוי בתנוחת האישה אינו עוזר להתאוששותו או ליציאתו. (מאמר בנושא זה בקרוב...)
בברכת עכוזים בריאים לכולנו!
תודה ל:
PROF. FRANCOIS GOFFINET
PROF. FRANK LOUWEN
GAIL TULLY
CAROL GAUTCHI
MARY CRONK
JANE EVANS
ANGELINA MARTINEZ
ועוד...
כנסו לקבוצת לידת עכוז - זאת אפשרות בפייסבוק!