
מידע על לידות בית
לידות הבית בישראל מהוות כאחוז אחד מכלל הלידות. חשוב שנשים יידעו שזוהי אחת האופציות הטובות, הבטוחות, המאפשרות והחוקיות בישראל!
למי האפשרות הזאת מתאימה? לידת בית מיועדת עבור נשים בריאות עם היריון בריא, שמעוניינות ללדת לידה טבעית ללא משככי כאבים וללא הפרעות. אם את מרגישה שלידת בית היא אופציה עבורך, שווה לברר, לקרוא, להרגיש, להיפגש עם המיילדת ולשקול את האפשרות.
מי מלווה את הלידה? לידות בית מלוות ע"י מיילדת או רופא מיילד אשר מוסמכים ע"י משרד הבריאות ובעלי ניסיון רב. מיילדת מתחילה שלא ליוותה לידות בית לא אמורה להיות הסמכות הרפואית היחידה בלידת בית. דולה, אחות, פרמדיק או חובש לא אמורים ללוות לידת בית (גם אם הם מאד וותיקים) ללא נוכחות מיילדת או רופא. אישה הקוראת לעצמה 'מיילדת' כי למדה כמה קורסים באינטרנט היא לא מיילדת.
מומלץ שבנוסף למיילדת או הרופא תהיה עוד עזרה מקצועית של ידיים מנוסות, כגון עוד מיילדת או דולה.
לידות בית ללא מיילדת מוסמכת ומנוסה או ללא רופא מיילד הן בסיכון, ואני לא ממליצה לקיים אותן.
האם לידה בבית היא בטוחה? אם האישה היא בריאה, וההיריון בריא, ויש מיילדת או רופא מיילד נוכחים, והמרחק מבית חולים אינו גדול - עד 40 דק' – לידת בית נחשבת בטוחה, לפחות כמו לידה בבית חולים גם בלידה ראשונה, לפי מחקרים רבים שנעשו במדינות אירופה וארה"ב.
המיילדת / רופא מגיעים עם ציוד מתאים ועם ניסיון, למקרים הנדירים בהם נדרשת עזרה ראשונה לתינוק או לאימא. את הרוב המכריע של המקרים (הנדירים!) בהם נדרשת התערבות רפואית – ניתן לפתור בבית ולתת מענה מידי ללא צורך בעזרה מבחוץ. ובמקרים בהם יש צורך בעזרה – ניתן להתפנות לבית החולים הקרוב באמצעות אמבולנס או ברכב הפרטי.
רוב המקרים בהם מתפנים לבית חולים הם אינם מקרי חירום – למשל כאשר הלידה אינה מתקדמת לאורך זמן רב ומחליטים שצריך עזרה רפואית. או במקרה שבו האישה מחליטה שהיא רוצה אפידורל או שיכוך כאבים אחר. לעיתים רחוקות אכן מתפנים בדחיפות, וכאן נכנסת החשיבות של מקצועיות הצוות המלווה – זיהוי מוקדם של בעיה, אם קיימת, טיפול מהיר ופינוי מקצועי וזריז.
מהם היתרונות בלידת בית על פני לידה בחדר לידה?
-
היכרות מוקדמת עם הצוות המלווה - הליווי המקצועי מתחיל בהיריון. ישנן פגישות מקדימות שהן למעשה ליווי היריון, תמיכה והכנה ברמה הפיזית והרגשית. הליווי נותן מענה רחב וזמין למגוון נושאים הקשורים בתקופת ההיריון, וכאשר מגיעה הלידה האישה כבר מכירה היטב את המיילדת והדולה שלה, והן אותה. בחדרי לידה אין היכרות מוקדמת ואין לדעת מי יהיה בתורנות כשמגיעים ללידה.
-
ליווי רציף – אותם מלווים ילוו את האישה בהיריון, בלידה וגם אחריה.
-
2 מטפלים על יולדת אחת - 4 עיניים שכל הזמן נמצאות על היולדת. בחדרי לידה יש תקן של מיילדת אחת על 2-3 יולדות, שעסוקה גם בעניינים מנהלתיים. כך שבלידות בית אין סיכוי לפספס אינפורמציה או סימנים מוקדמים לסיבוך, מחמת עומס או מיעוט צוות.
-
בבתי חולים מתים מידי שנה כ4000 איש מזיהומים נרכשים. בבית הסיכוי לזיהום הוא אפסי.
-
בלידת בית טובת אמא ותינוק היא מעל הכל, ללא שיקולי מערכת.
-
האוירה התומכת ומינימום סטרס יוצרת תנאים בריאים עבור היולדת והתינוק, ומורידים סיכון לסיבוכים וטראומה על רקע סטרס.
-
אין תחליף לחופש שמתאפשר בבית. האישה תוכל לבחור במה שהיא מעוניינת בו ללא הפרעה. לנוח, להתקלח, לטייל בחוץ, ללדת בכל תנוחה שנוחה לה, איפה שנח לה, להתקדם בקצב שלה, להיעזר במה שהיא רואה לנכון להיעזר בו. כמובן שבבית ניתן ללדת במים אם זהו רצון האישה.
-
בבית אין התערבויות מיותרות אשר נובעות משיקולים מערכתיים ומפרוטוקולים, ועלולות לגרום לעוד סיבוכים.
-
אחוז האלימות המיילדותית בלידות בית שואף לאפס. לצערי במערכת הבריאות נשים לעיתים רבות מידי נחשפות להתנהלות חסרת רגישות, פוגעת, קרה, דווקא ברגעים הכי רגישים, ופוטנציאל הטראומה הוא גדול.
מהם החסרונות בלידות בית?
-
אין אפידורל. כדי לבצע אילחוש אפידורלי יש צורך ברופא מרדים ומעקב רפואי צמוד. לכן אם האישה מעוניינת באילחוש אפידורלי במהלך לידת בית - עוברים לחדר לידה.
-
אין חדר ניתוח – במקרים סופר סופר נדירים, כאשר יש צורך בחדר ניתוח בצורה מיידית – נוסעים לחדר לידה. כאשר האישה בריאה הסיכוי לסיבוך המצריך חדר ניתוח קרוב במיידי הוא כל כך, כל כך נמוך, אבל אי אפשר לומר שהוא לא קיים בכלל.
האם לידה צריכה להיות סטרילית? לא. הלידה צריכה להיות בסביבה נקייה, אך לא סטרילית, כמו הסביבה שבה מומלץ לגדל את התינוק. ישנן פרוצדורות שאמורות להיות סטריליות כגון חיתוך חבל הטבור, או תפירה לאחר לידה, ואת זה ניתן לעשות גם בבית.
מי יולדת בבית?
מי שרוצה. ללא הבדלי דת / גזע / סיגנון / מעמד סוציאלי
לידה בבית מתאימה לכל מי שמרגישה שזהו המקום הנכון עבורה ללדת.
גם בלידה ראשונה, גם בלידה חוזרת.
גם נשים עם רגישויות מיוחדות וגם נשים עם פוסט טראומה – בזכות הליווי האישי, ההיכרות המוקדמת עם האישה ועם הרגישויות שלה, ישנה אפשרות לאפשר לאישה להוביל את התהליך לפי צרכיה והקצב שלה.
האם זה יקר?
לצערי כן. ביטוח לאומי משלם לחדר לידה עבור כל יולדת כ 14,000 ₪, כיום עדיין לא ניתן לקבל את התשלום עבור יולדת בית, ולכן לידות בית בישראל עדיין ממומנות ע"י הזוג היולד. התשלום העיקרי הוא לצוות המלווה, עבור ליווי ההיריון והפגישות המקדימות, הזמינות 24/7 לכל דבר ועניין למשך חודשים, הנוכחות המקצועית בלידה והטיפול הפרטני, המעקב והביקורים לאחר הלידה. כמו כן עבור הציוד הרפואי הנדרש, ריענונים והשתלמויות מקצועיות.
כמו כן יש הוצאות לא גדולות על ההתארגנות בבית לקראת הלידה.
מה צריך להכין? לא הרבה. את הציוד המקצועי המיילדת או הרופא מביאים.
בעיקר בריכה מתנפחת (לא קשה להשיג), המון מגבות, חיתולי טטרה, נישנושים, אפשרות למים חמים, וכל מה שיעשה את האוירה טובה, תומכת ונינוחה.
איך אפשר לממן? קופות חולים מחזירות עבור דולה, ניתן לקבל החזרים עבור ביקור אחות. חלק מהמיילדות נותנות טיפולי רפואה משלימה שניתן לקבל עבורם החזרים. מעבר לכך אפשר לבקש עזרה במימון מחברים ומשפחה במקום לתת מתנות שאין בהם צורך. עגלה וציוד לתינוק אפשר להשיג יד2 או לקבל מחברים שכבר לא צריכים, ובכך לחסוך אלפי שקלים.