איך להגדיל את סיכוייך ללידה בריאה וטבעית
המשוואה הפשוטה 'היריון בריא - לידה בריאה' עדיין לא תפסה את מקום הכבוד שלה בחברה שלנו.
מיעוט מי שפיר, סוכרת היריון, רעלת, תנוחה לא מיטבית של העובר ברחם, התפתחות לא תקינה של העובר, צירים מוקדמים, לידה מוקדמת, צירים לא אפקטיבים בלידה, דימום לאחר לידה, טחורים - כל אלה ועוד רבים יכולים להמנע ע"י תשומת לב רציפה לבריאות האישה בהיריון.
להגיע בריאה ללידה - מה זה אומר ואיך עושים את זה..?
סביר להניח שאישה בהיריון שאינה אוכלת בריא, לא עושה פעילות גופנית, נמצאת בסטרס נפשי ופיזי, עובדת קשה ולא נחה – יהיו לה בעיות. לחץ דם גבוה, רעלת היריון, סוכרת הריונית, תנוחות לא מתאימות של התינוק, כאבי גב ועוד כאבים, התפתחות לא תקינה של העובר, צירים מוקדמים, מיעוט מי שפיר – כל אלה הם תגובות של הגוף להתנהלות לא נכונה ולא תומכת היריון. תוכלי למנוע מעצמך בעיות רבות אם תעצרי, תחשבי ותרגישי מה הגוף והנשמה שלך צריכים עכשיו כדי להיות בריאים וחזקים, וכמה שיותר מוקדם יותר טוב. כמה שיותר מוקדם בהיריון – ואפילו לפני ההיריון.
מעבר לכל זכרי שאת העמוד התומך של המשפחה, את המרכז, האימא, האדמה. אם את תרגישי טוב – המשפחה תרגיש טוב.
תזונה
עליך להזין את הגוף בחומרים טובים ועשירים כדי שיוכל לבנות תינוק בריא ולשמור גם עליך בריאה. זוהי משימה לא קלה ויש לתמוך בגוף ולספק לו את כל חמרי הבניין וההגנה שהוא נזקק להם.
נתחיל ממה מחליש את הגוף – בעיקר סוכרים ושמנים מעובדים. החומרים הללו ממש מחלישים את מערכת החיסון וכלי הדם, הורסים תאים וגורמים לירידת אנרגיה כללית. כדאי להמעיט בצריכה שלהם.
להוסיף לתפריט ירקות ופירות טריים, מיובשים ומבושלים, להוסיף חלבונים על חשבון פחממות. יש להשתדל לאכול ארוחה קטנה או בינונית כל שעתיים, כדי לא להגיע לרעב שבעקבותיו יש צורך במתוק או בארוחה גדולה מידי. לשתות מים לפי צורך במשך כל היום.
הנה המלצה לחליטת צמחים המחזקת ותומכת מערכות שונות בהיריון ובהנקה.
פעילות גופנית
מומלץ להפעיל את הגוף בצורה מתונה כדי לעזור לו להישאר חיוני. הפעילות משחררת מתחים, מאזנת סוכר ושומנים בדם, מאזנת הורמונאלית, תורמת להרגשה טובה ושמחה, ממריצה חילוף חומרים ועוד ועוד. כמו כן מאזנת את האגן ומגמישה את המפרקים. הליכה, שחייה, יוגה, ריקוד, מה שאת אוהבת ועושה לך טוב – בתנאי שאת לא מגזימה כמובן. עדיף לבצע את הפעילות בזמנים ובמקומות שאינם חשופים לשמש צהרים.
כדי ללדת אינך צריכה להיות "בכושר", זה לא מרתון. אבל חשוב שתגיעי ללידה חיונית כדי שיהיו לך כוחות לעבור את הלידה, להניק ולהתאושש בצורה טובה ושמחה.
כדאי לעשות תרגילים וטיפולים המאזנים ומשחררים את האגן כדי לעזור לעובר להתבסס בתנוחה מיטבית ולעבור את האגן בצורה חלקה, וכמו כן לאפשר לאגן לממש את מלוא הפוטנציאל להיפתח ולהתגמש במהלך הלידה.
מנוחה והורדת סטרס
סטרס ידוע כמעורר המחלות מספר אחד בימינו. לחץ ומתח גורמים לנו לאיבוד כוחות מיותר, אנחנו ב"מצב חירום" מתמיד ולשווא. חשוב לאפשר לעצמינו שנת לילה ארוכה וטובה, אם צריך – מנוחת צהרים. לא כדאי להמשיך לעבוד כרגיל עד שבוע 40.. מומלץ להתחיל להוריד שעות עבודה בשבועות המתקדמים של ההיריון לפי הרגשתך ולפי הכוחות שלך, וכמובן לפי סוג העבודה. לא להגיע למצוקה ואפיסת כוחות, צירים מוקדמים, מחלות, מיעוט מי שפיר וכו כדי להבין שאת צריכה להוריד הילוך.
אם יש עניין מסויים שגורם לסטרס במשפחה, זה הזמן לשבת לפתור / להקל / לבקש עזרה מיקצועית או עוד זוג ידיים. לא להתבייש, התירוץ ש"זה בשביל התינוק" תמיד עובד, השתמשי בו וזכרי שזה גם בשבילך וכתוצאה מכך – גם לכל המשפחה.
הכנה ללידה
יש הרבה קורסים, והמבחר מבלבל. אני אישית ממליצה לבחור קורס שמעניק כלים אמיתיים שילמדו אותך ואת בנזוגך כיצד להתמודד עם צירים. לא רק שמדבר על הפיזיולוגיה והאנטומיה של הלידה ועל מה קורה בבית החולים. יש היום כבר הרבה שיטות – היפנובירתינג, יוגה, שיטת התחנות... יש קורסים פרטיים ויש קורסים קבוצתיים, יש גם קורסים און ליין, לבחירתכם.
הכנה רגשית - בהכנה ללידה חשוב לעבור גם על הלידות הקודמות אם היו – מה היה שם, עם איזו חווייה נשארתם, מה רוצים עכשיו ומה /שונה עכשיו וכו, כדי להגיע ללידה הזו בריאה גם מבחינה נפשית. חשוב לדבר על הפחדים שנמצאים מתחת לפני השטח ומשפיעים על ההתרחשויות בפועל. מה מפחיד אותך, במה את מאמינה שיכול להפריע לך או לעזור לך? מה נקודות החוזק שלך ומה מחליש אותך, אילו כלים יש לך כדי להתמודד עם קשיים ועוד.
הכנה רגשית יכולה להיות במסגרת קורס ההכנה ללידה או במסגרת פגישות מקדימות עם הדולה.
סבלנות
שבוע 40 הגיע וכולם מסביב מתחילים להלחיץ... חשוב לזכור – התאריך המשוער אינו "תאריך פג תוקף"!! זהו ממוצע. יש נשים עם היריון קצר שיולדות לפני התאריך ויש נשים עם היריון ארוך שיולדות אחריו. כמו שיש נשים רזות, שמנות, גבוהות ונמוכות.
חשוב להיות במעקב טוב אחרי שבוע 40 – לבדוק כמות מי שפיר (הכמות מעידה על מצב השלייה), לחץ דם, שתן, מוניטור. אם הכל בסדר ואת בריאה - אין מניעה לחכות בסבלנות עד שהלידה תתחיל באופן ספונטני.
כל סוג של זירוז יכול להביא איתו תסכול, מתח, ביזבוז אנרגיות... לכן המנעי כמה שיותר, ובטחי בכל המערכת המופלאה הזו שבנתה את תינוקך והזינה אותו בעודו ברחם. סביר להניח שגם להוציא אותו החוצה היא יודעת.
מעבר לכך – כל התערבות מעלה את הסיכוי להתערבויות נוספות. גם סטריפינג שהיא משום מה נחשבת ל"התערבות לייט" יכולה להביא לצירים שעלולים לעייף ולתסכל ולא להוביל לכלום חוץ מלהתערבויות נוספות.
לידה שמתחילה באופן ספונטני וממשיכה בקצב הטבעי שלה - רוב סיכוייה להסתיים בצורה תקינה ובריאה, בהנחה כמובן שהאישה היולדת היא בריאה והעובר בריא.
בחירת סביבת לידה מתאימה
אם את יולדת בבית חולים חשוב לעשות סקר קצר כדי לבדוק ולבחור את חדר הלידה הכי תומך ומאפשר. אם את מתלבטת אם ללדת בבי"ח או בבית – זכרי שהמקום הכי בטוח לך הוא היכן שאת מרגישה בו הכי בטוחה, ולא מה שהחברה הכי טובה שלך בחרה או מה שאמא שלך היתה בוחרת.
בדקי האם מי שבחרת שיבוא איתך ללידה הוא מדוייק ונכון לך. חשוב שהתקשורת איתם תהיה טובה ומבוססת על אמון הדדי. חשוב ליישר קו לגבי מה את רוצה ומצפה מהם ומה את מצפה שלא.
למלווים שלך יש תפקיד מכריע בחוויה שאיתה תצאי מהלידה הזו. הם אמורים לחזק אותך ברגעים קשים ולהיות לצידך ולתמוך בך גם כשהתסריט לא מושלם. הם חייבים לקבל את הבחירות שלך ולא להגיע עם ביקורת. אני ממליצה שיהיו 2 מלווים כדי שיהיה אפשר להתחלף אם הלידה מתארכת, להתרענן ולרענן אותך. חשוב שביניהם תהיה תקשורת טובה ולא יהיו מתחים באוויר, את תהיי הראשונה לסבול מעניינים לא פתורים הצפים בחלל האויר בזמן הלידה שלך.
כמובן שאני לא אובייקטיבית .. אוסיף בכל זאת שליווי של דולה או אשת מקצוע עם ניסיון בליווי לידות מעלה את הסיכויים ללידה טבעית , לחוויה חיובית ומעצימה, ומפחיתה את הסיכויים להתערבויות.